Objavljeno: 27. novembra, 2019

Osrednja občinska proslava ob prazniku občine

Osrednja prireditev ob prazniku Občine Šmartno pri Litiji, ki je bila 14. novembra, se je poklonila kulturni dediščini osebnosti, ki so delovale na območju Občine Šmartno pri Litiji in smo se jih v tekočem letu spominjali ob jubilejnih obletnicah. Za idejno in vsebinsko izvedbe prireditve je poskrbela Knjižnica Litija.

Slavnostni govornik je bil dr. Klemen Grošelj, poslanec v evropskem parlamentu, ki je poudaril povezanost slehernika med nami z evropsko unijo. Posebna pozornost je bila namenjena ruskemu veleposlaniku dr. Doku Zavgajevu, ki v Sloveniji zaključuje svoje poslanstvo. Župan Rajko Meserko mu je za spodbude ob kulturnem povezovanju narodov in mest izročil plaketo Občine Šmartno pri Litiji.

Sprehod med osebnostmi in dogodki naše kulturne zgodovine je povezala rdeča nit, ki so jo v knjižnici poimenovali ‘brezčasna zapuščina’. Povezala je zapuščino Valvasorja, Humarja, Tomazina, Hostnika, Gruma in Megliča. Kulturni program so naslonili  na mlade glasbenike: Nino Pečar, Luko Brodariča in Daniela Šimeka in njihovo živahno glasbeno interpretacijo, ki je dediščino vključila v sodobno kulturno obzorje slehernika.

Foto: Sonja Perme, tekst Andreja Štuhec