Objavljeno: 16. marec, 2018

Zimske razmere – obvestilo

Občina Šmartno pri Litiji si v zimskem času, skupaj s pristojnimi službami, prizadeva zagotavljati prevoznost vozišč. V primerih močnega sneženja in ob dejstvu da je cestno omrežje močno razvejano in obsežno, vsi odseki ne morejo biti optimalno vzdrževani.

Naprošamo voznike, predvsem tiste, ki uporabljajo ceste v višje ležečih predelih občine, da se na zimske razmere, predvsem v prihodnjih dneh, ko snežne padavine niso običajen pojav, ustrezno pripravijo (zimske pnevmatike, snežne verige).

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo biti motorna in priklopna vozila na slovenskih cestah pozimi (med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta) in v zimskih razmerah, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledena ploskev) ali poledenelo (poledica), opremljena s predpisano zimsko opremo.

Rok, do katerega morajo vsa motorna vozila v skladu z veljavno zakonodajo obvezno uporabljati zimsko opremo, je resda 15. marec, a glede na to, da se v naslednjih dneh obetajo zimski pogoji na cestah, svetujemo vsem voznikom uporabo zimske opreme.

“Zimske opreme nimamo samo zaradi zakonske obveze, temveč zaradi prilagoditve vremenu, temperaturi, pogojem na cestah in seveda zaradi prometne varnosti. Če so razmere na cesti zimske, pa je potrebno opremo uporabljati tudi po  zakonsko predpisanim datumom.”