Objavljeno: 6. december, 2017

Občina Šmartno pri Litiji je branju prijazna občina

Dan po zaključku prvega natečaja Branju prijazna občina, ki traja od Prešerna do Prešerna (8.februar – 3.december), so 4. 12. 2017 v Kranju podelili certifikate za 18 občin, ki so izpolnjevale kriterije in prepričale komisijo, da so Branju prijazne občine. Certifikate je podeljevala predsednica Združenja splošnih knjižnic Slovenije Vesna Horžen, s podporo ministrstva za kulturo RS in Skupnosti občin Slovenije. Med prvimi prejemnicami je tudi Občina Šmartno pri Litiji.

Šmarska občina je prepričala s spodbudnimi akcijami ter s podporo mnogim društvom in institucijam, ki so pobudnice projektov za širjenje bralne kulture: Rastoča knjiga Primskovo (izvajalec Etnološko društvo Jurij Humar Primskovo), Popotovanje od Litije do Čateža (Levstikova pot), Valvazorjeva založniška dejavnost  (Javni zavod Bogenšperk), Šmarske knjigobežnice (pobuda civilne iniciative – občina je projekt izgradnje financirala), podpora knjižnih izdaj pri društvih, zavodih in institucijah ter njihova popularizacija.

Ne smemo pozabiti na kontinuiteto podpore domači knjižnici, ki izvaja knjižnično javno službo ter občini predlaga številne zamisli za popularizacijo dediščine, branja in širjenja kulture. Knjižnica v okolju postaja t. im. tretji prostor, takoj za domom in službo (šolo, vrtci) – radi mu rečemo tudi dnevna soba domačega kraja.

Prejemnikom priznanj je iskreno čestital tudi minister za kulturo RS, Anton Peršak, pomembnost branja je izpostavil tudi predsednik Državnega zbora RS dr. Milan Brglez.

Šmarski naziv je sprejel podžupan Peter Avbelj.

Certifikat